ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το αποσταγματοποιείο έχει βάση νόμου, ανεξαρτητοποιηθεί από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στους χώρους του είναι σταθερές ώστε να εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Είναι εξοπλισμένο με δεξαμενές ζύμωσης και φύλαξης της πρώτης ύλης καθώς και με έναν υπέροχο αισθητικά και παράλληλα υπερσύγχρονο άμβυκα 1000lt, Ιταλικής καταγωγής. Μετά τον άμβυκα, στις εγκαταστάσεις του αποσταγματοποιείου, διακρίνει κανείς τις δεξαμενές συλλογής των διαφόρων ποικιλιών αποστάγματος, Μοσχάτο, Αγιωργίτικο και Σαββατιανό, τις δεξαμενές ανάμειξης, αραίωσης καθώς και ψυχόμενες δεξαμενές αποθήκευσης του τελικού προϊόντος. Η εμφιαλωτική γραμμή είναι το αμέσως επόμενο σημείο της διαδικασίας παραγωγής του τσίπουρου των Φίλων. Συμπληρωματικά στο χώρο υπάρχουν δρύινα βαρέλια για την παραγωγή παλαιωμένων αποσταγμάτων.

Αποσταγματοποιείο - πρώτες ύλες

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Από τις ποικιλίες που χρησιμοποιούμε στο οινοποιείο για την παραγωγή των οίνων, επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε τα πιο αρωματικά στέμφυλα, εκείνα που θα δώσουν το χαρακτηριστικό, τυπικό άρωμα του τσίπουρου των φίλων. Τα στέμφυλα είναι τα υπολείμματα από την έκθλιψη των σταφυλιών και την απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους του χυμού που προορίζεται για την παραγωγή οίνου. Τα στέμφυλα περιέχουν μικρό ποσοστό χυμού, γίγαρτα (κουκούτσια) και φλοιούς. Σαν πρώτη ύλη επίσης, χρησιμοποιούμε σε ένα πολύ μικρό ποσοστό και οινολάσπες καθαρές και αρωματικές. Μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την διαύγαση του νέου οίνου απομακρύνουμε τις οινολάσπες, οι οποίες περιέχουν σε ένα ποσοστό 2-3% ποσότητα οίνου, μικρό ποσοστό στερεών συστατικών από το γλεύκος, κύτταρα ζυμομυκήτων και παραπροϊόντα της αλκοολικής ζύμωσης.

Διαδικασίες
Διαδικασίες

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Τα στέμφυλα εισάγονται στον άμβυκα από το σημείο τροφοδοσίας της πρώτης ύλης. Στο εσωτερικό του άμβυκα υπάρχει ο αναδευτήρας ο οποίος ανακατεύει συνεχώς τα στέμφυλα για να μην συσσωρεύονται στο κάτω μέρος. Η θέρμανση της δεξαμενής της απόσταξης γίνεται σε θερμαινόμενο υδρόλουτρο (μπεν -μαρι), για να μην προκύψουν έντονες αλλαγές θερμοκρασίας, εκτός του εύρους των 95-100°C. Τα στέμφυλα δεν πρέπει να υπερθερμανθούν και να δώσουν δυσάρεστες οσμές στο απόσταγμα. Για την λειτουργία του υδρόλουτρου η καύση γίνεται από τον καυστήρα με υγραέριο. Οι ατμοί λοιπόν της απόσταξης στην πορεία τους συναντούν τον κώδωνα πρώτης κλασμάτωσης και μεταφέρονται στην στήλη ανακαθαρισμού. Η στήλη περιλαμβάνει, το δοχείο απόσταξης που γίνεται η συλλογή των ατμών και τα πιάτα αναστροφής του αποστάγματος, στα οποία το απόσταγμα ανεβάζει τον αλκοολικό του τίτλο με αποτέλεσμα να μένουν πίσω τα πιο βαριά κλάσματα. Σε αυτό το σημείο απαλλάσσεται από τα ανεπιθύμητα συστατικά, και κατά συνέπεια αποφεύγεται η διαδικασία των πολλαπλών αποστάξεων. Στην συνέχεια υπάρχει η στήλη ψύξης των ατμών, είναι το σημείο διαχωρισμού της καρδιάς του αποστάγματος. Οι ουρές συλλέγονται και επιστρέφουν σε ένα δοχείο συλλογής τους για επαναπόσταξη. Ακολουθεί το σύστημα ελέγχου των αλκοολικών βαθμών του αποστάγματος ενώ με τον επιλογέα κατεύθυνσης διαχωρίζουμε το πολύτιμο απόσταγμα μας, από τις κεφαλές οι οποίες πάνε στο δοχείο απόρριψης. Στην συνέχεια υπάρχουν οι δεξαμενές συλλογής αποστάγματος, ανάλογες σε αριθμό με τις ποικιλίες από τις οποίες προέρχεται: Μοσχάτο, Αγιωργίτικο και Σαββατιανό. Το τελικό απόσταγμα είναι 75% vol. Ακολουθούν δεξαμενές ανάμειξης και αραίωσης στις οποίες γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες για την παραλαβή του απαραίτητου αλκοολικού τίτλου (40% vol) και των επιθυμητών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ψυχωμένες δεξαμενές αποθήκευσης του τελικού προϊόντος. Οι δεξαμενές σφραγίζονται και είναι πλήρως ελεγχόμενες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.