Κώδικας – ένα ιδιαίτερο κρασί

Ενημέρωση 20/12/2016

Η Οινοποιία «Λαφαζάνης» σε συνεργασία με την «Νέστωρ Οινοποιητική Μεσσηνίας Α.Ε.» δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κρασί και η έννοια της «συνεργασία» αυτής άγγιξε όλα τα στάδια παραγωγής του! Τα δύο οινοποιεία έδωσαν τις καλύτερες ερυθρές τους ποικιλίες. Αγιωργίτικο, Tannat, Syrah από το κτήμα του οινοποιείου στη Νεμέα και Cabernet Sauvignon και Merlot από τα πιο εκλεκτά αμπελοτόπια της Τριφυλίας.

Οι ποικιλίες είναι πέντε όσοι και οι οινολόγοι των οινοποιείων! Ο οινοποιός & οινολόγος Σπύρος Λαφαζάνης, ο Σταύρος Ταμπούκος, οινολόγος παραγωγής στην Νεμέα, η Σταματίνα Τετώρου, οινολόγος παραγωγής στην Τριφυλία, ο Κωνσταντίνος Νοδάρας οινολόγος καθώς και ο εμπνευστής και νεότερος ανερχόμενος οινολόγος Βασίλης Λαφαζάνης. Η αρχική ιδέα ήταν του Βασίλη Λαφαζάνη ο οποίος κατονόμασε το κρασί «Κώδικας», λόγω της πολυποικιλιακής του σύνθεσης και της μυστικότητας του blend. Στην αρχή φτιάχτηκαν 5 διαφορετικά blends με δείγματα από κρασιά που ωρίμαζαν στα βαρέλια των οινοποιείων.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 70 χρόνια οινοποίησης της οικογένειας Λαφαζάνη, ειδικοί γευσιγνώστες και δημοσιογράφοι οίνου, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα master class υπό την καθοδήγηση του Άρη Σκλαβενίτη – καλύτερο Έλληνα Somellier για το 2016 – και να δοκιμάσουν τους 5 διαφορετικούς συνδυασμούς συνεισφέροντας με την άποψή τους στην επιλογή του καλύτερου blend για τον “Κώδικα”. Guess what..? Επικράτησε το blend με τον αριθμό «5» ! Και ήρθε η ώρα να εμφιαλωθεί.

Ακόμα μια συνεργασία προέκυψε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την καθηγήτρια εφαρμοσμένων τεχνών κ. Αλεξάνδρα Γεωργιάδου, που έδωσε ως case study στους φοιτητές της την δημιουργία της ετικέτας του «Κώδικα». Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στο μάθημα γραφιστικής στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Προϊόντων στην Σύρο, 50 φοιτητές παρουσίασαν τις ιδέες τους σε μια τρίωρη παρουσίαση στο αμφιθέατρο. Ο εμπνευστής του «Κώδικα» Βασίλης Λαφαζάνης και η Εμπορική Διευθύντρια Αθηνά Λαφαζάνη, βρέθηκαν εκεί και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των φοιτητών. Συζήτησαν για το κρασί, την γευσιγνωσία και την οινοποίηση, για το μέλλον του «Κώδικα» και άλλα πολλά ερωτήματα που προέκυψαν από την μελέτη που έκαναν οι φοιτητές πάνω στο κρασί. Οι προτάσεις των φοιτητών πάρα πολλές, εμπνευσμένες από σύγχρονους και αρχαίους κώδικες επικοινωνίας. Οι φοιτητές κλήθηκαν πλέον, να δώσουν τα τελικά τους σχέδια για την ετικέτα του «Κώδικα» τον Φεβρουάριο ως εργασία του εξαμήνου τους και μία από αυτές θα επιλεχθεί.

Ο «Κώδικας» θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη και όσοι συνεργάστηκαν για την δημιουργία του τον περιμένουν στο ποτήρι τους με μεγάλη ανυπομονησία! Σας ευχαριστούμε όλους θερμά!