ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Το οινοποιείο βρίσκεται στο επίκεντρο της αμπελουργικής περιφέρειας της Πελοποννήσου, στο δημοτικό διαμέρισμα των Αρχαίων Κλεωνών της Νεμέας δίπλα στον οδικό άξονα Κορίνθου Τριπόλεως. Βρίσκεται εντός της μεγαλύτερης αμπελουργικής ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα και σε απόσταση μόλις 50km από τη δεύτερη σημαντικότερη αμπελουργική ζώνη Π.Ο.Π. Μαντινεία. Η περιοχή τα αρχαία χρόνια ονομαζόταν «Κοντάσταυλος». Βορειοδυτικά του οινοποιείου δεσπόζει ο επιβλητικός λόφος του Φωκά και βορειοανατολικά, τα απομεινάρια της ακρόπολης των Αρχαίων Κλεωνών. Μεταξύ δε αυτών, στα όρια του κτήματος, τα ερείπια του Ναού του Ηρακλέους, προς ανάμνηση του σημαντικότερου άθλου του ημίθεου Ηρακλή, που σκότωσε το λιοντάρι την Νεμέας. Σε απόσταση 5,5 km βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας με τον Ναό του Διός και το μουσείο καθώς και το αρχαίο στάδιο. Η πρόσβαση στο οινοποιείο μας είναι εύκολη από τον κόμβο Αγίου Βασιλείου – Αρχαίων Κλεωνών, στο 104ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών Τρίπολης και ανήκει σε μία από τις σημαντικότερες οινοτουριστικές διαδρομές.

Οινοποιείο - Εγκαταστάσεις

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η παραγωγική δυνατότητα του Οινοποιείου είναι 4.000 τόνοι ετησίως. Οι τεχνικές εγκαταστάσεις του οινοποιείου είναι δομημένες έτσι που να συνδυάζουν την σύγχρονη τεχνολογία με τις παραδοσιακές τεχνικές και την περιβαλλοντική συνείδηση. Το οινοποιείο διαθέτει ανοξείδωτες δεξαμενές και οινοποιητές διαφόρων τονάζ, πνευματικά πιεστήρια κενού, κελάρι παλαίωσης με δρύινα γαλλικά βαρέλια και σύγχρονη εμφιαλωτική γραμμή. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας σε όλους τους χώρους, εξασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας και των προϊόντων. Το οινοποιείο διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων στην οποία γίνονται παρουσιάσεις των προϊόντων, γευσιγνωσίες και σεμινάρια.

Οινοποιείο - Διαδικασίες

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

ΠΡΟΤΡΥΓΙΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο προτρυγιτικός έλεγχος είναι αυτός που θα καθορίσει την ημερομηνία του τρύγου. Ελέγχεται στο αμπέλι και στο εργαστήριο η φυσιολογική και τεχνολογική ωριμότητα των σταφυλιών και υπολογίζεται από αντιπροσωπευτικά δείγματα του φρούτου.

ΤΡΥΓΟΣ

O τρύγος είναι η τελευταία διαδικασία που πραγματοποιείται στους αμπελώνες. Η ημερομηνία του τρύγου εξαρτάται από την εμφάνιση των σταφυλιών αλλά και από τις μετρήσεις που γίνονται στο εργαστήριο. Η συλλογή των σταφυλιών γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τον σωστό χειρισμό, δεν θα τραυματίσουν το αμπέλι και τους καρπούς αποφεύγοντας να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της πρώτης ύλης.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ

Οι διαδικασίες οινοποίησης ξεκινούν με την προμήθεια των σταφυλιών. Οι προμήθειες γίνονται από τους ιδιόκτητους και τους συνεργαζόμενους αμπελώνες. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και ποιοτικός έλεγχος. Η παραλαβή των σταφυλιών γίνεται με αμπελουργικά κιβώτια 20 κιλών για να προστατεύεται η ποιότητα της πρώτης ύλης.

ΠΡΟΖΥΜΩΤΙΚΗ ΔΙΑΥΓΑΣΗ

Η προζυμώτική διαύγαση γίνεται μόνο με στατική απολάσπωση. Στην διαδικασία αυτή στο γλεύκος προστείθεται θειώδες, ασκορβικό οξύ και ένα ένζυμο απολάσπωσης.Το γλεύκος παραμένει σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να ανασταλεί η δράση των ζυμομυκήτων και να διαχωριστεί ο χυμός από τα υπολείμματα σάρκας και φλοιών.

ΕΡΥΘΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην ερυθρή οινοποίηση, η διαδικασία παραγωγής ξεκινά με την αποβοστρύχωση. Η πρώτη ύλη οδηγείται στον οινοποιητή και σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζουμε προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Το γλεύκος παραμένει στον οινοποιητή για να εκχυλίσει τα επιθυμητά στοιχεία όπως χρώμα, τανίνες, άρωμα. Όλες οι διαδικασίες γίνονται σε ελεγχόμενες συνθήκες. Διαχωρίζεται ο χυμός από τα στέμφυλα και σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθεί μηλογαλακτική ζύμωση. Πολλές φορές γίνεται παλαίωση σε δρύινα βαρέλια.

ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ

Το φιλτράρισμα γίνεται με πέρασμα του κρασιού από φίλτρο που το βοηθά να παραμείνει διαυγές και σταθεροποιημένο, απομακρύνοντας σωματίδια, βακτήρια, ζυμομύκητες. Το φιλτράρισμα του κρασιού γίνεται ήπια, ούτως ώστε να μην επηρεαστούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ

Μετά την παραγωγή γίνεται έλεγχος από το αρμόδιο τμήμα για κάθε παρτίδα ξεχωριστά και εφόσον το προϊόν πληροί τις προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις διαδικασίες του συστήματος ποιότητας ISO 9001: 2008 και σύμφωνα με το σύστημα ασφάλειας των τροφίμων ISO 22000 :2005, η παρτίδα αποδεσμεύεται προς εμφιάλωση, τυποποίηση. Το εμφιαλωτήριο διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα όλων των τύπων φιαλών και τρόπων πωματισμού, αυτόματα συστήματα ρομποτικής τοποθέτησης φιαλών, εγκιβωτισμού, αποπαλετοποίησης και παλετοποίησης. Οι συνθήκες αποθήκευσης του προϊόντος τηρούν το σύστημα FIFO (First in First out).

ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην λευκή οινοποίηση το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι η αποβοστρύχωση και ακολουθεί η προζυμωτική απολάσπωση του γλεύκους ή κρυοεκχύλιση. Στην συνέχεια γίνεται η ζύμωση σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες και παραμονή των οίνων με τις οινολάσπες. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται μπατονάζ ακολουθεί η σταθεροποίηση και τέλος η εμφιάλωση.

ΜΗΛΟΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ

Στην μηλογαλακτική ζύμωση που συνήθως ακολουθεί την αλκοολική ζύμωση μετατρέπεται το μηλικό οξύ του σταφυλιού σε γαλακτικό οξύ με την αυθόρμητη ή την ελεγχόμενη δράση μικροοργανισμών που ονομάζονται γαλακτικά βακτήρια.

ΠΡΟΖΥΜΩΤΙΚΗ ΚΡΥΟΕΚΧΥΛΙΣΗ

Τα αρωματικά στοιχειά που υπάρχουν στο κρασί προέρχονται από την διαδικασία της ζύμωσης, ενώ κάποια είναι η εξελιγμένη μορφή αρωμάτων που υπάρχουν στο γλεύκος. Αυτά τα αρωματικά βρίσκονται προσκολλημένα στον φλοιό και περνάνε στο γλεύκος μέσα από μηχανικές διεργασίες. Στην μέθοδο της προζυμωτικής κρυοεκχύλισης, το γλεύκος μένει σε χαμηλές θερμοκρασίες σε επαφή με τους φλοιούς, με σκοπό την εκχύλιση αυτών των αρωμάτων.

ΜΠΑΤΟΝΑΖ

Μετά το τέλος της ζύμωσης δημιουργείται λεπτό ίζημα στο κάτω μέρος της δεξαμενής. Με την διαδικασία του μπατονάζ, ανακατεύουμε το κρασί με τις λεπτές οινο – λάσπες του. Οι ζυμομύκητες που βρίσκονται εκεί διασπώνται εν μέρει και απελευθερώνουν στο κρασί πρωτεΐνες και πολυσακχαρίτες. Το μπατονάζ είναι μια τεχνική που προσθέτει μια πλούσια αίσθηση στο σώμα του κρασιού.

ΤΡΥΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

Η διαδικασία αυτή σταθεροποιεί το κρασί στην διάρκεια του χρόνου και το απαλλάσσει από προβλήματα δημιουργίας τρυγικών αλάτων στην φιάλη. Γίνεται με την μέθοδο της ηλεκτροδιάλυσης χωρίς το κρασί να ταλαιπωρείται με την κλασική μέθοδο της ψύξης.

ΠΑΛΑΙΩΣΗ

Ως παλαίωση θεωρείται ο χρόνος που περνάει το κρασί στην φιάλη μέχρι να καταναλωθεί και όχι η διαδικασία ωρίμανσης του που γίνεται στα δρύινα βαρέλια πριν την εμφιάλωση. Στην διαδικασία αυτή επηρεάζονται τα οργανοληπτικά στοιχεία του κρασιού κάνοντας το πιο απολαυστικό!

ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Η ωρίμανση του κρασιού γίνεται στο κελάρι του οινοποιείου κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Η ωρίμανση διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία του κρασιού και το αποτέλεσμα που θέλουμε να δώσουμε στο τελικό προϊόν. Το κελάρι διαθέτει βαρέλια 500, 225 και 200 λίτρων. Τα βαρέλια ανανεώνονται μετά τον 4ο χρόνο χρήσης τους, είναι κατασκευασμένα από Γαλλική και Αμερικάνικη Δρυ και προέρχονται από τους πιο αξιόλογους οίκους κατασκευής. Κατά την παραμονή του στα βαρέλια το κρασί ελέγχεται συστηματικά έως το ιδανικό ποιοτικά σημείο ωρίμανσης του.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Το δίκτυο διανομής εδρεύει στην Ελευσίνα Αττικής όπου υπάρχει η αποθήκη έτοιμων προϊόντων, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί ταχύτερα όλη την Ελλάδα.