Γευστική αρμονία «Geometria Αγιωργίτικο Lafazanis»

Wine Pairing 19/03/2018

Για κάθε επιλογή κρασιού μετράει τελικά το αποτέλεσμα με το σωστό συνδυασμό φαγητού. Πρέπει το ένα να αναδεικνύει το άλλο χωρίς να κουκουλώνει τις γεύσεις και τα αρώματα. Κάποιες φορές βέβαια, μπορεί να χρειάζεται να έρχονται σε γευστική αντίθεση, έτσι ώστε να ιντριγκάρουμε τις αισθήσεις μας.

Σε αυτά τα παιχνίδια του κρασιού με το φαγητό, υπάρχουν κανόνες και υπάρχουν και οι εξαιρέσεις τους. Ο κανόνας, δεν αποτελεί δέσμευση, γιατί πάντα εμπλέκεται το προσωπικό γούστο και όλα γίνονται πιο ελαστικά.

Στόχος των συνδυασμών κρασιού και φαγητού, είναι η συνεχής αναζήτηση της απόλαυσης!

Στην περίπτωση του Αγιωργίτικου της σειράς Geometria Lafazanis, έχουμε να κάνουμε με μια γηγενή ποικιλία, το Αγιωργίτικο από την Νεμέα, σε μια φρέσκια εκδοχή της, όπου το ντόπιο Νεμεάτικο γουρουνόπουλο δίνει τον απόλυτο συνδυασμό!

Γενικά το χοιρινό με το Αγιωργίτικο κρασί παντρεύονται εύκολα σε πολλές μαγειρικές εκδοχές. Για να είμαστε βέβαια πιο σωστοί, πρέπει να πούμε ότι για κάθε φαγητό που περιέχει σάλτσα ο κανόνας αλλάζει, για παράδειγμα αν η σάλτσα είναι πολύ πικάντικη οι γευστικές ανάγκες διαφοροποιούνται.

Ο γευστικός συνδυασμός είναι αποτέλεσμα μιας αλληλεπίδρασης των χημικών στοιχείων του φαγητού μας με το κρασί στους γευστικούς μας κάλυκες. Θερμοκρασία, διάθεση και εποχή έρχονται να δώσουν τις δικές τους σφραγίδες στις αισθήσεις μας.

Διακρίνοντας τα αρώματα και την βελούδινη αίσθηση του κρασιού αυτού, συνδυάζεται υπέροχα με πολλά άλλα ψητά κρέατα στο BBQ αλλά και Burgers. Ένας ακόμα επιτυχημένος γευστικός συνδυασμός δημιουργείται με τις γήινες γεύσεις όπως η μελιτζάνα και το μανιτάρι. Το Geometria Αγιωργίτικο φλερτάρει με τα κίτρινα τυριά, ενώ το σίγουρο και αλάνθαστο ταίρι του είναι οι μακαρονάδες με πλούσιες κόκκινες σάλτσες, χωρίς να εξαιρούνται οι αστακομακαρονάδες, οι γαριδομακαρονάδες και το χταπόδι κοκκινιστό.

Tip: Απολαύστε το αφού το ψύξετε για 20 λεπτά στο ψυγείο του σπιτιού σας.